Термопаста - приложение и видове

Термопаста или още наричана термопроводима или термоконтактна паста е продукт с много добра топлопроводимост. Използва се за спомагане на охлаждането на процесори и полупроводникови компоненти, монтирани върху охлаждащ радиатор. Основната роля на термопастата е да отвежда топлината от източника на топлина към охладителя. Термопастата запълва всички въздушни междини и неравности като по този начин осигурява максимално добър контакт между двете повърхности и съответно оптимален топлообмен.

Термопастата е изключително важна част от охлаждането на компютрите. Тя се поставя навсякъде, където има охладителен елемент (радиатор или блок за водно охлаждане), контактуващ с електронен компонент, нуждаещ се от охлаждане (процесор, памет, GPU, чипсет и т.н.). Още по-важно е качеството на термопастата и правилното й полагане когато системата се оувърклоква (повишава се работната честота). Тогава компонентите се натоварват допълнително и отделят значително повече топлина, която е нужно да бъде отведена възможно най-ефективно.

Основни параметри: термопроводимост е един от най-важните параметри мерната единица на който е W/mK, работна температура с мерна единица градуси Целзий, Плътност с мерна единица g/cm3

Видове:

- електрически изолирани: имат коефициент на топлопредаване от 0.17–0.3 W/mK до около 2 W/mK 

- електрически проводими: имат коефициент на топлопредаване от 3 до 8 W/mK дори и повече което го прави с изключително добра топлопроводимост, но трябва да се вземе предвид електрическата му проводимост, което прави термопастата неприложима в някои случаи

Как се слага термопаста?

В случай, че сменяте термопаста на монтиран вече радиатор, преди да нанесете нова термопаста първо трябва да премахнете изцяло старата, както от повърхността на процесора, така и от охлаждащия радиатор. За да изстържете старата термо паста, използвайте инструмент, който няма да надраска повърхността. След изстъргването все още ще има следи от термалната паста, затова използвайте филтър за кафе или кърпа без власинки, за да я доизчистите. Добре е да използвате специален препарат за почистване на термопаста, за да подготвите повърхността както трябва.

Не докосвайте нито чипа, нито охлаждащия радиатор, тъй като дори отпечатъците от пръсти могат да възпрепятстват термалния трансфер. Оставете охлаждащия радиатор и процесора да изсъхнат напълно. В никакъв случай не използвайте метални предмети за премахване на старата термопаста, за да не повредите повърхността.

Съществуват няколко метода за нанасяне на термопастата. При всички от тях е препоръчително паста да се нанася само върху повърхоността на процесора или охлаждания елемент, а не върху повърхността на радиатора. Кой от методите ще използвате зависи от вискозитета на пастата и от личните ви предпочитания.

Метод 1

Положете една голяма капка по средата на чипа, след което притиснете радиатора към него за да се разнесе пастата. Внимателно приложете сила, като в крайния етап може да извършите леки кръгови движения. Този метод е добър за термопасти с по нисък вискозитет (по течна консистенция), които така се разнасят отлично по цялата повърхност и не остават никакви въздушни джобове. Трудното тук е да се прецени количеството паста, което трябва да се приложи - ако е твърде малко няма да покрие цялата повърхност, а ако е прекалено много ще се разстели по платката и ще я замърси. ВНИМАНИЕ - Този метод не се препоръчва за електропроводими термопасти, тъй като при прекаляване с количеството могат да предизвикат късо съединение по платката или близките компоненти.

Този метод се препоръчва за нанасянето на бестселъра Arctic MX-4.

Метод 2

Подобен на метода с капката, но вместо капка се слага ивица от пастата. Подходящ е за термопасти в малко по-висок вискозитет. Тук рискът от изизане на пастата извън чипа и замърсяването на платката е още по-голям.

Метод 3

При този метод нанасяте една капка паста върху чипа, след което разнасяте и намазвате целия чип равномерно. За целта може да се използва плосък пластмасов предмет (стара кредитна карта например) или пастата да се разнася директно с пръст. Този метод е задължителен при пасти с висок вискозитет, но е доста спорен по-отношение на ефективността си. Плюсът му е, че се преценява лесно количеството паста, но минусът е, че е вероятно да останат въздушни микро джобове, които нарушават оптималното топлопредаване.

В магазина на Викиват ще откриете различни термопасти в различни разфасовки, приложими както за поддръжката и оувърклока на единичен компютър, така и за корпоративни и индустриални цели в производството и електрониката. Термопастите на Викиват са на ниска цена и без компромиси в качеството. При нас ще откриете най-добрата термопаста за последните няколко години, лидер в тестовете на специализирани издания по цял свят - Arctic MX-4, която е налична в две разфасовки.

Екипът на Викиват ви пожелава приятно онлайн пазаруване.

Contact us

Find us at the office

Humble- Micallef street no. 52, 81559 Jakarta, Indonesia

Give us a ring

Arieal Keswick
+27 450 860 545
Mon - Fri, 9:00-18:00

Reach out